Sonntag, 12. Februar 2012

"...jamen....det er jo så billigt...."

Jeg har af og til venner og familie på besøg og jeg hører ALTID "...det er jo så billigt...." lige meget hvad vi køber eller spiser!
Jeg siger så til gengæld at det er urimeligt dyrt i Danmark!

Her er lidt om de tyske priser på forskellige ting - og der er "billigt" i forhold til i Danmark, MEN I skal lige vide at lønningerne i hvert fald i Berlin ligger på ca 1/3 af danske lønninger. Og når det er sagt, så er det "billige" jo relativt - i hverfald set med berlinske øjne.


- Daglivarer ( her er momsen 7 %!!) alle andre priser (19% moms).

- Discount-supermarkeder er: Aldi, Penny, Lidl, Netto.
Derudover findes der Kaisers, Reichelt, REWE, Kaufland, Edeka og sikkert også andre ( som jeg ikke lige kan komme i tanke om...)

- Bio-Supermarkeder: LPG, Bio Company, Alnatura, Vive, Denns, Reformhaus og forskellige mindre markeder.

På restaurenter er priser for fx. 1/2 liter weißbier omkring 4 Eur (normalt) - alt hvad der ligger over denne pris er turistpriser.
Hvis vi (der bor i Berlin) går ud for at spise er retter der ligger omkring 7-10 Eur for en hovedret (indisk, vietnamesisk....) normalt.
Og husk lige: Der gives drikke penge på restauranter og cafeer. Man regner generalt med 10 % af den samlede pris i drikkepenge!

I Berlin kan du gå til frisør for 10 Eur!
Hvis du ikke har de helt store forventninger til frisuren, så kan du roligt gå derhen. Men bemærk at det ganske ofte er ny udlærte der klipper håret.
En ikke "discount-frisør" tager ca 16 Eur. Som regel gives der drikkepenge ( det gør jeg i hvert fald).

Hvis I er i bil til Berlin og vil ud at shoppe mærkevarer af forskellig slags så er det en ide at tage et smut til B5 Outlet udenfor Berlin ( ca 1/2 times kørsel). Her kan I finde mærke varer 30-70% billigere - og det kan godt betale sig :)

Hvis I vil shoppe sportstøj/udstyr så er en tur hos Karstadt Sport (Joachimstaler Straße 5
,10623 Berlin) ikke af vejen. Bykort
Sportcheck (Bykort)er også en udemærket forretning, hvis det er fx. løbetøj/sko man kigger efter.

Er det mere trekkingudstyr der står på programmet kan jeg anbefale Globetrotter ( Bykort) eller Camp4 ( Bykort).

Er man interesseret i elektronik ja så er der to store elektronikmarkeder - nemlig Saturn ( Bykort - der er flerer fillialer. Den største i nærheden af Zoo) og Media Markt ( Bykort). Her skal lige siges at de begge for det meste har de samme ting MEN at Media Markt næsten altid er billigere. ( Man skal dog ikke forvente for høj service og kompetance af medarbejderne...)
En god konkurrent er Conrad, som også forhandler elektronik. Der ligger en rimelig stor Conrad ca 10 min fra Wittenbergplatz. Der er i alt 3 filialer i Berlin, Kreuzberg, Schöneberg og Steglitz.

Et sted der samler mange ting under et tag er Alexa ( Bykort) - her er tøj, trekkingudstyr, sko, elektronik og meget mere. Lad dog være med at gå derind en lørdag - for der er halvdelen af Berlins befolkning derinde :)

Har jeg "glemt" noget? Hvis du har spørgsmål eller gerne vil have tips om noget så skriv gerne.

Keine Kommentare: